Ακρωτηριασμός κάτω άκρου

Γιατί είναι ο ακρωτηριασμός απαραίτητος;

Ο ακρωτηριασμός δεν πρέπει να αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση γάγγραινας (νέκρωση ιστού π.χ. δάκτυλα ή πέλμα), έλκους ή σοβαρού πόνου του κάτω άκρου (ο οποίος δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε το βράδυ ή να περπατάτε), λόγω του κινδύνου λοίμωξης, όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες θεραπευτικές προσπάθειες (συντηρητικές ή επεμβατικές για επαναδιάνοιξη των αγγείων). Το πόδι δεν μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό και η λοίμωξη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον με αντιβιοτικά.

Η εγχείρηση

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 1:
Ακρωτηριασμός δεύτερου δακτύλου, λόγω οστεομυελίτιδας και έλκους.

Το ύψος του ακρωτηριασμού εξαρτάται από την κλινική εικόνα και τα αγγειογραφικά ευρήματα, δηλαδή από το πόσο μειωμένη είναι η αιμάτωση στο κάτω άκρο. Συνηθισμένες θέσεις ακρωτηριασμού είναι τα δάκτυλα (φωτογραφία 1), το πρόσθιο άκρο του ποδιού, η κνήμη, απεξάρθρωση στο ύψος του γονάτου και το περιφερικό τμήμα του μηρού. Όσο πιο περιφερειακά γίνεται ο ακρωτηριασμός, τόσο πιο καλή η δυνατότητα προσθετικής αποκατάστασης (τεχνητό μέλος: από κνήμη και πάνω).

Συχνά ο ασθενής αισθάνεται πόνο μετεγχειρητικά στο τμήμα του μέλους το οποίο έχει αφαιρεθεί (“phantom pain”) και χρειάζεται συνήθως ισχυρά οπιούχα παυσίπονα. Με την επούλωση της πληγής, ο φυσικοθεραπευτής θα αρχίσει την κινησιοθεραπεία αρχικά στο κρεβάτι και στην καρέκλα και κατόπιν με προσωρινό τεχνητό μέλος. Αργότερα με την υποχώρηση του οιδήματος (πρήξιμο) του ακρωτηριασμένου μέλους, ο ειδικός για την προσθετική αποκατάσταση θα πάρει ακριβώς τα μέτρα σας για να κατασκευάσει το τεχνητό μέλος.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της εγχείρησης;

Λόγω της κακής κυκλοφορίας και της μη επαρκούς αιμάτωσης του ακρωτηριασμένου μέλους, μπορεί να μην επουλωθεί η πληγή με συνέπεια να χρειαστεί ακρωτηριασμός σε υψηλότερο επίπεδο. Κατά την θεραπεία, τη διάγνωση και την εγχείρηση πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ασθενής με περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο, πάσχει από γενική αρτηριοσκλήρυνση και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο λοιμώξεων του τραύματος και του αναπνευστικού συστήματος αλλά και καρδιακών, εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμη και θανάτου.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως την διακοπή καπνίσματος, την άσκηση, τη σωστή διατροφή (λιγότερη χοληστερόλη, δίαιτα φτωχή σε άλατα), καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδους διαβήτη (παγκοσμίως περίπου το 70% των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων γίνονται σε διαβητικούς ασθενείς), όπως και η φαρμακολογική θεραπεία της αυξημένης χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, εγκεφαλικών επεισοδίων και απώλειας του άλλου ποδιού.

Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.